درباره وبلاگ


به وبلاگ ما خوش آمدید. ما دانش آموزان مدرسه ی رهیار هستیم. امیدواریم از وبلاگ علمی ما لذت ببرید.
آخرین مطالب
پيوندها


<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 7
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 7
بازدید ماه : 7
بازدید کل : 13076
تعداد مطالب : 19
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1


Alternative content


...
دانستنیها ی ششم
مطالب کلاس پنجم و ششم از مدرسه ی رهیار




نقره ای رنگ و سبک است.دچار خوردگی نمی شود زیرا سطحش پوشیده از اکسید است.فقط به صورت ترکیب وجود دارد.حدود 80% هواپیماهای بویینگ از آلومینیوم است،بدنه ی موتور و قطعات داخل اکثر ماشین ها،از آلیاژ های سبک و محکم آلومینیوم است.ورقه های نازک پوشش دارو،بسته بندی موادّ غذایی،قوطی نوشابه های فلزی و در پنجره های سبک از آلومینیوم درست شده است.



جمعه 1 فروردين 1393برچسب:, :: 10:29 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

"خواب اتوبوس"

می دانستم در اینهوای بارانی،به این زودی ها سرو کله ی اتوبوس پیدا نمیشه. به چپ و راست خودم نگاه کرد . کسی در ایستگاه نبود سرم را در میان دستهایم گرفتم و منتظر شدم.

صدای ضعیف آهنگی شنیدم به کنار دستم نگاه کردم و او را دیدم آمده بود روی صندلی کنار دست من نشسته بود. حسابی خودش را پوشانده  بود :دستکش کلاه پشما و شال گردن...

با صدای بلندی به موسیقی گوش می داد وزمزمه می کرد . می توانستم تشخیص بدهم که به چه گوش میدهد سرم را چرخاندم و نگاهش کردم. او هم همین کار را کرد. لحظه ای به هم خیره شدیم و بعد سرم را برگرداندمو به خیابان چشم دوختم.شروع کرد به حرف زدن لحن صحبت کردنش آرام،و در صدایش آهنگ خاصی بودگفت : سلام . سال 3014ی شما مبارک. منم با لحنی که کاملن معلوم بود اعصابم خورده گفتم:سال نوی شماهم مبارک.بعد دوباره گفت:چرا اعصابت خورده؟ جواب دادم : چون از بس این اتوبوس های بین سیاره ای تاخیر دارن.بعد دیگر هیچ چیز نگفت تا ناگهان در سکوی پرواز اتوبوس باز شد و من واو سوار اتوبوس شدیم و اتوبوس سریع شروع به حرکت کرد زیرا هیچ مسافردیگری در ایستگاه نبود با این حال اتوبوس تا خرخره پر بود توری که حتی جای سوزن انداختن هم نبود.وقتی بالاخره یک جا برای نشستن پیدا کردم اتوبوس دقیقا" بین ماه و زمین بود من از پنجره به منظره ی مزخرف و تکراری خورشید خیره شدم ولی یک دفعه دستکش نیل آرمسترانگ رادیدم که به طرف ما می آید و لحظه ای بعد دست کش به دو ردیف قبل تر از جایی که من نشسته بودم برخورد کرد.درهمین هین بلند گو اعلام کرد: همه ی مسا فران سریع خود را به بخش جلوی اتوبوس برسانند. بعد از اعلام  قوطی پپسی کلایی که چند سال پیش یک فضا نورد آن را در فضا رهاکرد بود نیز به اتوبوس برخورد کرد و بقیه ی بخش ها را از بخش اول جدا کرد ولی من بسیار خوش شانس بودم که توانستم در لحظات آخر قبل از بسته شدن درب جدا کننده خود را به داخل بخش اول برسانم.

چند دقیقه بعد وقتی هم ی ماسافر ها آرام شدند من همه ی آن ها را شمردم و فقط 15نفر بودند که با خودم می شدند 16نفر . کمی بعد راننده ی اتوبوس آمد و گفت: بروبتس موتور آب روگن خالی کرده . بعد من بلند شدم وگفتم : من بلدم درستش کنم._نا سلامتی خو دم اختراعش کردم_بعد راننده گفت: خب اوصا بی دورستش کن. بعد من به همراه راننده لباس مخصوص پوشیدیم و به بیرون رفتیم.به مهز این که از اتوبوس خارج شدیم در همان قوطی نوشابه  خورد به راننده و راننده را با خودش بر در همین هین راننده فریاد می زد:مامااااااااااااااااان. وناگهان دوپ راننده مثل این پشه ها که تو خیابان میچسبند به شیشه ی ماشین چسبید به شیشه ی اتوبوس بقلی. تو کف راننده بودم که ناگهان یک نفر آمد پشت شیشه وداد زد: پشت سرت!!!! بعد یک هو یک اتوبوس به من خورد ولی نفهمیدم بعدش چی شود چون از خواب پریدم ودیدم سال2014است اتوبوس جلوی ایستگاه ایستاده برای همین از جا پریدم وسریع سوار اتوبوس شدم.

پایان

نویسنده محمد شیبانی

 

 خواهشن کپی نکنید



چهار شنبه 7 اسفند 1392برچسب:, :: 18:24 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

بسیار فراوان است و هزینه ی استخراجش نسبت به فلزات دیگر،کم تر است.در ساخت بسیاری از آلیاژ ها به کار می رود،در صنعت و زندگی کاربرد های گسترده ای دارد و در رطوبت به سرعت زنگ می زند.برای جلوگیری از زنگ زدن می توان آهن را رنگ زد،قیر اندود کرد،چرب کرد و یا به وسیله ی فلزی مناسب آهن را آب کاری کرد.

آهنی را که به قلع پوشیده شده باشد را حلبی و آهنی را که با روی پوشیده شده باشد را گالوانیزه یا آهن سفید می نامند.



سه شنبه 22 بهمن 1392برچسب:, :: 10:15 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

اتشفشان ها در سرگذشت زمین نقش اساسی دارند.آب اقیانوس ها،رود ها و دریاچه ها و بخش بزرگی از هوایی که تنفس می کنیم و بخشی از خاک های سطح زمین، در نهایت از فوران اتشفشان ها به وجود آمده اند.

آتشفشان روزنه‌ای در سطح زمین است که سنگ‌های گداخته، خاکستر و گازهای درون زمین از آن به بیرون فوران می‌کنند. فعالیت آتشفشانی با زمین‌ساخت،

بخش های مختلف یک آتشفشان

- مخروط  -اتاق ماگما  - دودکش اصلی و فرعی –دهانه ی اصلی

-روانه ی اتشفشانی  - دامنه

مخروط

مواد آتشفشانی که از مجرای اصلی،بیرون می ریزند،به شکل مخروط روی هم انباشته می شوند که آن را مخروط آتش فشانی می نامند.

انواع مخروط ها عبارتند از: مخروط سپری،مخروط خاکستر،

مخروط مرکب

-        مخروط سپری:مخروط آن ها کم ارتفاع،با قاعده ی پهن می باشد ودر آتشفشان هایی که فعالیت آرام دارند و مواد خروجی آن ها به شکل گدازه است به وجود می ایند.

 

-        مخروط خاکستر:در آتشفشان هایی با انفجار های شدید همراه استو ابر سوزان از آن ها خارج می شود و موجب ایجاد دهانه ی انفجاری و قیفی شکل می شوند.

 

-        مخروط مرکب:در آتشفشان هایی که مواد خروجی آن ها ، جامد و گدازه است، به وجود می ایند. مخروط آن ها مرتفع و منظم است و لایه های مختلف به طور متناوب روی هم انبا شته شده اند.

 

اتاق ماگما

به منبع مواد مذاب یک آتش فشان،آشیانه یا اتاق ماگما گفته می شود،موادی که داخل ماگما وجود دارند شامل :- قطعه بلورهای در حال رشد

-        مواد مذاب به همراه حباب های گاز  - قطعات سنگی کنده شده از

کناره ی آشیانه

 

دودکش اصلی و فرعی

 

به مجرایی ک آشیانه را به دهانه وصل می کند،دودکش می گویند

دودکش ممکن اسن ساده باشد و یا از مجراری متعددی تشکیل شده باشد،که مجرای اصلی را{دودکش اصلی} و انشعابات دیگر آن را {دودکش فرعی} می نامند.

 

دهانه

 

    درقله ی مخروط،عموما" حفره ای وجود دارد که به آن دهانه ی آتشفشان می گویند.به عبارتی انتها ی دودکش یعنی جایی که گدازه ها به سطح زمین می رسند،دهانه نامیده می شود.اگر دودکش فرعی داشته باشیم،

دهانه ی فرعی هم به وجود می ایند.قطر دهانه ممکن است از چند متر چا چند کیلومتر برسد.قطر دهانه ی مخروط آتشفشان دماوند،حدود400متر است.

 

روانه ی آتشفشانی

 

مواد مذابی که از آتش فشان خارج می شود،همان بقایای ماگما است که گدازه گفته می شود و مخلوط درهمی از سیلیکات های مختلف است.

به دلیل گرمای زیاد در زمان خروج از دهانه ی آتش فشانف روانه {گدازه}

به رنگ قرمز وسفید دیده می شود.

 

دامنه

 

مواد مذاب خارج شده از دهانه ی آتشفشان،بر اثر نیروی جاذبه،به سمت پایین حرکت می کند و در اثر مجاورت با هوا،سرد شده و بیرونی ترین لایه ی مخروط را به وجود می آورد که به آن دامنه گفته می شود.

 

v  انواع آتشفشان عبارتند از:آتش فشان های فعال،آتشفشان های نیمه فعال و آتشفشان های خاموش.

 

  • آتش فشان های فعال:آتش فشان هایی اند که در حال حاضر یا در سال های اخیر،مواد آتشفشانی{جامد،مایع ،گاز}از دهانه ی آن ها خارج شده است.

 

  • آتش فشان های نیمه فعال:در این نوع از آتشفشان، هم اکنون فقط گاز از دهانه ی آن ها خارج می شود.

 

  • آتش فشان های خاموش:این آتش فشان ها در حال حاضر هیچ گونه فعالیتی ندارند ولی در گذشته های دور فعال بودند.

 

v  آتشفشان های آرام:در این نوع از اتشفشان،مواد مذاب ،به صورت آرام و بدون انفجار،از دهانه خارج می شود و مخروط آن کم ارتفاع است.

 

v  آتشفشان های انفجاری:خروج مواد از دهانه ی ای نوع آتش فشان ها به صورت انفجاری است و ابر سوزان از آن ها خارج می شود.مواد خروجی از دهانه شامل گاز و یا ترکیباتی از گاز ،مایع و جامد است.

 



 

الکتریسیته برگرفته شده از کلمه الکتروکوس است که نام یونانی نوعی ماهی‌ست، که قادر به ایجاد شوک الکتریکی می‌باشد. تاریخ الکتریسیته به ایران و بین‌النهرین باستان در دوره اشکانیان برمی‌گردد و اولین باتری اختراع شده را به اشکانیان نسبت می‌دهند که به خاطر محل یافتش به باتری بغدادی شهرت یافته‌است.[۲][۳]

 

الکتریسیته امروزی، توانایی‌های خودش را بیشتر مدیون زحمات فیزیکدانانی همچون،

الساندر ولت، آندره آمپر، نیکلا تسلا، جرج سیمون اهم، مایکل فارادی و توماس ادیسون است. در برگه ۳۲ از نسک "المعرب من الکلام الاعجمی علی حروف المعجم" نوشته منصور الجوالیقی، ۵۴۰-۵۶۰ هجری، دمشق آمده‌است که: برق از ریشه پهلوی فرک [فره] (به معنی انرژی و نیرو و روشنایی) می‌باشد.

 

 

 



سه شنبه 17 ارديبهشت 1392برچسب:, :: 17:23 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

 

]است که با زخمه نواخته می‌شود. تار در ایران و برخی مناطق دیگر خاورمیانه مانند افغانستان، تاجیکستان، آذربایجان و ارمنستان و گرجستان و دیگر نواحی نزدیک قفقاز برای نواختن موسیقی کلاسیک این کشورها و بخش‌ها رایج استواژه تار خودش در فارسی به معنی رشته است. هرچند که ممکن است معنی یکسانی در زبان‌های تحت تاثیر فارسی و یا دیگر زبان‌های ایرانی تبار مثل کردی داشته باشد. این باعث شده است که کارشناسان ایرانی بر این باور باشند که تار ریشه مشترکی میان همه اقوام ایرانی تبار در جایی که از سوی ایرانیکا با قاطعیت به نام قاره فرهنگی ایرانیان نامیده شده دارد.

در گذشته تار ایرانی پنج سیم (یا پنج تار) داشت. غلامحسین درویش یا درویش خان سیم ششمی به آن افزود که همچنان به کار می‌رود.

تار

تاریخچه تارتار در لغت ایرانی به معنی زه، سیم و از لحاظ ساز شناسی از گروه سازهای زهی مضرابی است.[۱۱] بنابر روایتی تار از زمان فارابی(حدود سال ۲۶۰ هجری – سال ۳۳۹ هجری) موسیقیدان معروف ایرانی وجود داشته و بعد از وی توسط صفی الدین ارموی و دیگران به سمت کمال پیش رفته است . بر این اساس نمونه سلف تار مربوط به عهد صفوی ( سال ۱۰۸۰ هجری ) در تصویر بالا مربوط به نقاشی های کاخ هشت بهشت اصفهان [۱۲] مشاهده می شود .[۱۳] دو تصویر که یکی در سال ۱۷۷۵ میلادی و دیگری در سال ۱۷۹۰ میلادی در شیراز از تار نقاشی شده است نشان می‌دهد نواختن این ساز در دورۀ زندیه در شیراز متداول و مرسوم بوده است. با این همه، نام نوازندۀ مشخصی از این ساز در منابع دورۀ زندیه دیده نمی‌شود و از این‌رو، احتمالاً این ساز در آن دوره نام دیگری داشته است.[۱۴]ساز ِ تار با شمایل و مشخصات کنونی (کاسه و نقاره شبیه به دل روبروی هم، با دسته‌ای متصل دارای ۶ سیم طبق تصویر بالا) از زمان قاجار دیده شده است. مرتضی حنانه (استاد موسیقی ایرانی) در کتاب گامهای گمشده، تار را ساز ملی ایرانیان میداند.[۱۵] مرحوم روح الله خالقی (استاد موسیقی ایرانی) در کتاب سرگذشت موسیقی می‌گوید: ساز (تار) بهمراه نام سازهایی دیگر در شعر فرخی سیستانی شاعر ایرانی (۳۷۰-۴۲۹) ذکر شده است (هر روز یکی دولت و هر روز یکی غژ * هر روز یکی نزهت و هر روز یکی تار).[۱۶] ساز تار ساخته و پرداخته ذوق ایرانی است (منحنی و قوس‌هایی که در ساخت تار دیده می‌شود در خوشنویسی و نقاشی و مینیاتور و معماری ایرانی جاری و ساری است) و طی سالهای متمادی کامل و کاملتر گشته است.[۱۷]آخرین اصلاحات توسط درویش خان استاد موسیقی ایرانی(۱۲۵۱تهران_۲ آذر ۱۳۰۵تهران) با افزودن سیم ششم جهت تکمیل و وسعت دامنه صوتی تار انجام پذیرفته است. تار دارای ۲۸ پرده است (یعنی کمتر از سه اکتاو). آخرین الگوی منحصر بفرد ساخت تار نیز متعلق به سازگر مشهور ایرانی استاد یحیی دوم(۱۲۵۴-۱۳۱۰ه. ش) می‌باشد چه به لحاظ شاخص فنی و چه از لحاظ ذوقی همچنان که گره چوب را به شکل متقارن روی کاسه تار (در اصطلاح چهار گل) طراحی مینموده است. جنس چوب کاسه تار از درخت توت، دسته آن گردو می‌باشد.



جمعه 13 ارديبهشت 1392برچسب:, :: 17:38 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

بیش ترین تعداد جانوران دنیا را بی مهره ها تشکیل می دهند . یکی از گروه های بی مهره ، خارتنان  یا  خار پوستان هستند. این گروه همگی آبزی هستند و اکثراً در کف دریا زندگی می کنند  .  در ضمن اسکلتی آهکی دارند و ممکن است روی پوست شان تیغه های خار مانند وجود داشته باشد  .         خار  پوستان خود شامل تقسیماتی هستند که عبارتند از : لاله وشان ، خیار سانان ، خار داران ، مار سانان و ستاره سانان.

ستاره دریایی بهترین نمونه از ستاره سانان است. بدن این جانور شامل یک صفحه ی مرکزی و پنج بازو است که با کمک آن ها صدف های دو کفّه ای را باز کرده و تن نرم درونشان را می خورد. در ضمن شکل بدنش ، دارای تقارن شعاعی است و به همین خاطر موجودی کم تحرّک ، ساکن و بدون سر می باشد.

اوّلین سوراخی که در بدن ستاره ی دریایی تشکیل می شود ، حفره ی گوارشی  و سوراخ دوّم دهان می باشد.

ستاره دریایی در هر بازو یک جفت دارد که تخم تولید می کنند. رشد تخم ، تولید کرمک یا لاروی شناگر و آزاد می کند. یعنی  ستاره  دریایی مثل              همه ی خارتنان برای رشد ، دگر دیسی انجام می دهد  .بعضی  از  انواع  ستاره ی  دریایی  برای  تولید مثل خود یکی از  بازوانشان  را  با زدن  به     صخره های دریایی مخصوصاً از خود جدا می کنند تا آن بازو بدنی جدید برای خود بسازد و ستاره ی جدیدی تولید شود. از طرفی چون بدن خارتنان قدرت ترمیم بسیار بالایی دارد ، با قطع یک بازو ، آن قسمت بازسازی می شود.

در بدن ستاره دریایی ، دستگاه گردش آب وجود دارد ، که در امر حرکت و تغذیه ی او نقش دارد . این دستگاه به وسیله ی صفحه ای آبکشی ، با آب اطراف در ارتباط است. یک راه ویژه ، آب را ازاین صفحه به راه حلقوی داخل بدن و بعد به پنج راه شعاعی داخل پنج بازو می برد. پاها ی داخل بازوها با گرفتن آب به حرکت در می آیند. دستگاه گردش آب ، وظیفه ی دستگاه تنفّس و  همین طور دستگاه دفع را نیز انجام می دهد. در ضمن ستاره ی دریایی ، دستگاه گردش خون ، دستگاه عصبی و دستگاه گوارش را هم دارد.



یک شنبه 8 ارديبهشت 1392برچسب:, :: 18:50 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

آذر اندامی در سال ۱۳۰۵ در رشت متولّد شد. او فرزند چهارم و تنها دختر خانواده بود. بعد از پایان سال نهم دبیرستان ، پدرش با اینکه فردی روشن فکر بود، از ادامه تحصیل او جلوگیری کرد و وی را به دانش سرای مقدّماتی فرستاد. بعد از فارغ التحصیلی ، معلّم شد و در حین کار دیپلم را گرفت. در سال ۱۳۳۱ در رشته پزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد. 6 سال بعد موفّق به دریافت گواهینامه ی دکترای پزشکی گردید و بلافاصله به گذراندن دوره تخصّصی زنان و زایمان مشغول شد. پس از پایان این دوره مشغول به کار درانستیتو پاستور شد. او با استفاده از بورسّیه ی انستیتو ، به پاریس رفت و در سال ۱۳۴۶ موفّق به اخذ گواهینامه باکتریولوژی گردید. 7 سال بعد توانست دانش نامه ی تخصّصی علوم آزمایشگاهی را بگیرد. در طول این سال ها او موفّق به تهیّه ی واکسن بهتری برای مبارزه با وبا شد. چندین بار به کشورهای فرانسه و بلژیک سفر کرد و حاصل این سفرها مقالات علمی بود که در مجلّات معتبر به چاپ رسید. پس از بازنشستگی به بیمارستان باهر رفت و ریاست آزمایشگاه آن جا را بر عهده گرفت و بعد از آن در مطّب همسرش ، به کار مداوای بیماری های زنان و زایمان مشغول شد.در سال ۱۳۶۳ به علت آمبولی ریه درگذشت. در سال 1371، اتحادّیه ی بین‌المللی ستاره‌شناسی (IAU) حفره‌ای به قطر ۳۰ کیلومتر با قلّه ای مرکزی را در جنوب سیاره ی زهره به نام اندامی نام گذاری کرد.دکتر آذر اندامی تنها زن ایرانی بود که نامش به این شورا فرستاده شد.



جمعه 30 فروردين 1392برچسب:, :: 10:6 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

برج طغرل از آثار به جا مانده از دوران سلجوقیان می باشد که در شهر ری و در شرق آرامگاه ابن بابویه واقع شده است. ارتفاع این برج بدون در نظر گرفتن گنبد مخروطی آن،حدود 20 متر می باشد.به نظر بعضی از کارشناسان این برج شبیه عقربه های ساعت است و می توان از روی تابش آفتاب بر روی کنگره های بدنه اش،وقت را فهمید. برخی تاریخ نویسان ، برج طغرل را آرامگاه طغرل بیک سلجوقی و بعضی دیگر،محلّ دفن خلیل سلطان از فرزندان تیمور لنگ و همسرش شادالملک می دانند.این بنا برای اوّلین بار درپایان سی و پنجمین سال پادشاهی ناصر الدّین شاه قاجار وبه دستور او، به دست وزیرش امین السلطان و به وسیله ابو الحسن خان معمارباشی،مرمّت و بازسازی شد.این بازسازی،بنا را از خطر نابودی نجات داد ولی ظرافت کاری های قدیمی آن را از بین برد. در حال حاضر بازسازی برج طغرل و محوّطه ی اطرافش،برای ساختن فرهنگ سرا،کتابخانه،موزه و رستوران در حال انجام می باشد.


 



جمعه 30 فروردين 1392برچسب:, :: 9:19 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

باکتری‌ها گروهی از موجودات تک سلولی ذره‌بینی هستند که پوشش بیرونی نسبتاً ضخیمی آنها را احاطه کرده‌است. این موجودات ساختار ساده‌ای دارند و به گروه پروکاریوت(جانداران ساده) تعلق دارند.

باکتری‌ها متنوع‌ترین و مهم‌ترین میکروارگانیسمها هستند. تعداد کمی از آنها در انسان و حیوانات و گیاهان بیماریزا است. بطور کلی بدون فعالیت آنها، حیات بر روی زمین مختل می‌گردد. بطور یقین یوکاریوت‌ها از موجودات زنده باکتری مانند بوجود آمده‌اند. نظر به اینکه باکتری‌ها ساختمان ساده‌ای داشته و می‌توان به آسانی بسیاری از آنها را در شرایط آزمایشگاه کشت داد و تحت کنترل درآورد، میکروب شناسان مطالعه وسیعی درباره فرایندهای حیاتی آنها انجام داده‌اند.

به شکل معمول در هر گرم خاک، 40 میلیون و در هر میلی‌لیتر از آب‌های سطحی و زیرزمینی، یک میلیون سلول باکتریایی، و روی‌هم‌رفته تقریبا پنج نانیلیون باکتری بر روی زمین وجود دارد [۲]که توده‌ی زنده‌ای بیش از مجموع وزن گیاهان و جانوران را شامل می‌شود[۳]. باکتری‌ها نقش حیاتی در چرخش مواد غذایی دارند و بسیاری از مراحل چرخه‌های مواد غذایی هم‌چون تثبیت نیتروژن از جو زمین و تجزیه پروتئین‌ها به روش زیستی، به آن‌ها وابسته است. باکتری‌های موجود در در جمعیت‌های زنده‌ی اطراف چشمه‌های آب‌گرم و Cold seeps مواد غذایی لازم برای حفظ حیات را با تبدیل مواد محلولی هم‌چون سولفید هیدروژن و متان، فراهم می‌کنند. بسیاری از باکتری‌ها هنوز توصیف نشده‌اند و تنها نیمی از اعضای شاخه باکتری‌ها دارای گونه‌های قابل [[۱]] در آزمایشگاه هستند[۴]. مطالعه باکتری‌ها را باکتری‌شناسی نامند که شاخه‌ای از میکروب‌شناسی است. در بدن هر انسان تقریبا ده برابر تعداد سلول‌های بدن، سلول‌های [انسانی] وجود دارند که بسیاری از آن‌ها باکتری‌های روی پوست یا فلور روده هستند[۵]. تعداد بسیار زیادی از باکتری‌های موجود در بدن به دلیل اثرات حفاظتی دستگاه ایمنی، بی‌زیان بوده و تعداد کمی نیز سودمند هستند. به هر روی گونه‌های کمی از باکتری‌ها هم [[۲]] بوده و [عفونی] شامل وبا، سیفیلیس، سیاه‌زخم، جذام و طاعون را سبب می‌گردند. بیماری‌های کشنده باکتریایی شناخته‌شده‌تر [دستگاه تنفسی] هم‌چون سل هستند که به تنهایی سالانه به ویژه در آفریقای سیاه (زیر صحرا) سبب 2 میلیون مرگ می‌گردد[۶]. در کشورهای توسعه‌یافته از آنتی بیوتیک‌ها درمان عفونت‌ های باکتریایی و هم‌چنین در کشاورزی استفاده می‌شود، بنابراین [ِ آنتی بیوتیکی] شایع است. باکتری‌ها در صنایعی مانند [فاضلاب]، [نفتی]، تولید پنیر و ماست از راه تخمیر، بازیافت طلا، پالادیوم، مس و سایر فلزات از معادن [۷]و هم‌چنین در زیست‌فن‌آوری، تولید آنتی‌بیوتیک‌ها و سایر مواد شیمیایی اهمیت دارند[۸]

باکتری‌ها زمانی به عنوان گیاهان متعلق به رده شیزومایست‌ها طبقه بندی می‌شدند ولیکن امروزه پروکاریوت‌ها را تشکیل می‌دهند. سلول‌های باکتریایی برخلاف سلول‌های گیاهی و جانوری و سایر یوکاریوت‌ها، دارای هسته نیستند و به ندرت دارای اندامک‌‌های پیوند یافته به پوسته یاخته هستند. گرچه اصطلاح باکتری‌ها به شکل سنتی شامل تمامی پروکاریوت‌ها بود، در دهه 1990 پس از کشف این موضوع که پروکاریوت‌ها دارای دو گروه موجود زنده‌ هستند که به شکل کاملا جدا از هم از یک نیای مشترک تکامل یافته‌اند، طبقه‌بندی علمی جانداران نیز تغییر کرد. این بالافرمانرو یا حوزهتکاملی را باکتری‌ها و باستانیان یا آرکیا یا باکتری‌های باستانی می‌نامند[۹].

 



پنج شنبه 22 فروردين 1392برچسب:, :: 16:22 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

 

شاهنامه، اثر حکیم ابوالقاسم فردوسی، یکی از بزرگ‌ترین حماسه‌های جهان، مهم‌ترین نامهٔ اندیشهٔ سیاسی ایران‌شهری در دورهٔ اسلامی[۱]، شاهکار حماسی زبان فارسی و حماسهٔ ملیایرانیان و نیز بزرگ‌ترین سند هویت ایشان است، چنان که ضیاءالدین ابن اثیر آن را قرآن ایرانیان خوانده‌است.[۲]

شاهنامه اثری است منظوم در حدود پنجاه‌هزار بیت در بحرمتقارب مثمن محذوف (یا مقصور) (فعولن فعولن فعولن فعل (فعول)). سرایش آن حدود سی‌سال به طول انجامید. فردوسی خود در این باره می‌گوید:

من این نامه فرخ گرفتم به فال   همی رنج بردم به بسیار سال[۳]

آخرین ویرایشهای فردوسی در شاهنامه در سالهای ۴۰۰ و ۴۰۱ هجری قمری روی‌داد.

به پیشنهاد بنیاد فردوسی «هزارهٔ سرایش شاهنامه» در یونسکو بر پایهٔ هجری خورشیدی به نام ایران در فهرست رویدادهای علمی، فرهنگی و هنری ۲۰۱۱-۲۰۱۰ در سی و پنجمین کنفرانس عمومی یونسکو[۴] به ثبت رسید [۵] و در تاریخ ۳۰ مارس ۲۰۱۰ هزارمین سالگرد پایان سرایش شاهنامه به کوشش بنیاد فردوسی و از سوی ایران و سازمان یونسکو[۶] در تالار کنفرانس عمومی یونسکو با حضور نمایندگان ۱۹۲ کشور عضو جشن گرفته شد.

منبع ویکیپدیا



پنج شنبه 22 فروردين 1392برچسب:, :: 15:8 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

 

عوامل موثر در تشکیل خاک کیفیت خاک‌های حاصل از سنگ‌های مختلف اعم از سنگهای آذرین، رسوبی و دگرگونی به کانی‌های تشکیل دهنده سنگ، آب و هوا و عوامل دیگر بستگی دارد. خاک حاصل از تخریب کامل سیلیکاتهای دارای آلومینیوم و همچنین سنگهای فسفاتی از لحاظ صنعتی و کشاورزی ارزش زیادی دارد. در صورتیکه خاک‌هایی که از تخریب سنگ‌های دارای کانی‌های مقاوم (از قبیل کوارتز و غیره) در اثر تخریب شیمیایی پدید آمده‌اند و غالبا شنی و ماسه‌ای می‌باشند فاقد ارزش کشاورزی می‌باشند. خاک مجموعه فعالی است که در حد فاصل اتمسفر ، آب و قشر جامد زمین تشکیل شده است که از اثر مشترک آب و هوا ، گیاهان و جانواران بر سنگ پدید آمده که پس از تکامل تدریجی به حد تعادل رسیده است. تکامل خاک از سه مرحله تشکیل شده است

پوشش گیاهی و فعالیت موجودات زنده

پوشش گیاهی قالب هرمنطقه و نوع و ترکیب مواد آلی حاصل از باقیمانده‌های گیاهی که مرتباً به خاک افزوده می‌شوند تأثیر به سزایی در خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک خاک دارند. تمایز انواع خاک‌ها از نقطه نظر کشاورزی به نوع و مقدار مواد آلی (ازت و کربن) موجود در آن بستگی دارد. بعنوان مثال نیتروژن و کربن موجود در اتمسفر بطور مستقیم قابل استفاده برای گیاهان نمی‌باشد. بلکه ترکیبات نیتروژن‌دار و کربن دار لازم برای رشد گیاهان باید به شکل قابل حل در خاک وجود داشته باشد که این عمل در خاک‌ها بوسیله فعالیت‌های زیستی برخی از گیاهان و باکتری‌ها انجام می‌شود. خاک‌ها معمولاً دارای یک نوع مواد آلی کربن‌دار تیره رنگی هستند که هوموس نامیده می‌شوند و از بقایای گیاهان بوجود می‌آید. از جمله تأثیرات فیزیکی مواد آلی موجود در خاک، ذخیره رطوبت بیشتر در این خاک‌ها در مقایسه با خاک‌های با شرایط فیزیکی مشابه ولی فاقد مواد الی می‌باشد.

زمان

هر قدر مدت عمل فرسایش کانی‌ها و سنگ‌ها بیشتر باشد عمل تخریب فیزیکی و شیمیایی کاملتر انجام می‌گیرد. زمان فرسایش کامل بسته به نوع سنگ، ساخت و بافت سنگ‌ها و نیز ترکیب و خاصیت تورق کانی‌ها متفاوت می‌باشد ولی بطور کلی سنگهای رسوبی خیلی زودتر تجزیه شده و به خاک تبدیل می‌شوند، در صورتیکه سنگهای آذرین مدت زمان بیشتری لازم دارند تا تجزیه کامل در آنها صورت گرفته و به خاک تبدیل گردند.

آب و هوا

وفور آب‌های نفوذی و عوامل آب و هوا از قبیل حرارت، رطوبت و غیره در کیفیت خاک‌ها اثر بسزایی دارند. جریان آبهای جاری بخصوص در زمین‌های شیب‌دار موجب شستشوی خاک‌ها می‌شوند و با تکرار این عمل مقدار مواد معدنی و آلی بتدریج تقلیل می‌یابد. اثر تخریبی اتمسفر همانطور که قبلا بیان گردید روی برخی از کانی‌ها موثر و عمیق می‌باشد و هر قدر رطوبت همراه با حرارت زیادتر باشد شدت تخریب نیز بیشتر می‌گردد. عامل زمان پس از تشکیل خاک اولیه منجر به تکامل ثانوی خاک و شکل گیری لایه بندی خاک، ساختمان خاک و جابجایی و رسوب پدوژنیک مواد معدنی و آلی موجود در لایه‌های فوقانی خاک می‌شود.

توپوگرافی محل تشکیل خاکا

گر محلی که خاک‌ها تشکیل می‌شوند دارای شیب تند باشد در نتیجه مواد تخریب شده ممکن است بوسیله آبهای جاری و یا عامل دیگری خیلی زود بسادگی از محل خود بجای دیگری حمل گردند و یا شستشو بوسیله آبهای جاری و یا عامل دیگری خیلی زود بسادگی از محل خود بجای دیگری حمل گردند و یا شستشو بوسیله آبهای جاری باعث تقلیل مواد معدنی و آلی خاک‌ها شود در نتیجه این منطقه خاک‌های خوب تشکیل نخواهند شد. ولی برعکس در محل‌های صاف و مسطح که مواد تخریب شده بسادگی نمی‌توانند به جای دیگری حمل شوند فرصت کافی وجود داشته و فعل و انفعالات بصورت کامل انجام می‌پذیرد.

مواد تشکیل دهنده خاک‌ها موادی که خاک‌ها را تشکیل می‌دهند به چهار قسمت تقسیم می‌شوند:

مواد سخت: مواد سخت را ترکیبات معدنی تشکیل می‌دهند ولی ممکن است دارای مقداری مواد آلی نیز باشند. البته این ترکیبات معدنی از تخریب سنگ‌های اولیه یا سنگ مادر حاصل شده‌اند که گاهی اوقات همراه با مواد تازه کلوئیدی و نمک‌ها می‌باشند.

موجودات زنده در خاک‌ها : تغییراتی که در خاک‌ها انجام می‌پذیرد بوسیله موجودات زنده در خاک انجام می‌گیرد. قبل از همه ریشه گیاهان، باکتری‌ها، قارچها، کرم‌ها و بالاخره حلزون‌ها در این تغییرات شرکت دارند.

آب موجود در خاک‌ها : آبی که در خاک وجود دارد حمل مواد حل‌شده را به عهده دارد که البته این مواد حمل شده برای رشد و نمو گیاهان به مصرف می‌رسد. آب موجود در خاک‌ها از باران و آبهای نفوذی، آب جذب شده و بالاخره آبهای زیرزمینی تشکیل شده که در مواقع خشکی از محل خود خارج شده و بمصرف می‌رسد.

هوای موجود در خاک : هوا همراه با آب در خوه‌های خاک‌ها وجود دارد که البته این هوا از ضروریات رشد و نمو گیاهان و ادامه حیات حیوانات می‌باشد. مقدار اکسیژنی که در این هوا وجود دارد از دی اکسید کربن کمتر است و این بدان علت است که ریشه گیاهان برای رشد و نمو اکسیژن مصرف کرده و دی اکسید کربن پس می‌دهند.

خاک که پدوسفر نامیده می‌شود، می‌تواند به صورت یک مخزن شیمیایی در سطح زمین درنظرگرفته شود که از برهم کنش‌های چهارمخزن شیمیایی بزرگ تشکیل شده و به وسیله انرژی خورشیدی قدرت لازم را اخذ می‌نماید، خاک از زمانی که زندگی بر روی کره زمین شروع شده از گیاهان و حیوانات حمایت نموده است. خاک از سه حالت فیزیکی ماده یعنی جامد، مایع و گاز تشکیل شده است. تقریباً نصف حجم خاک بخش جامد، و نصف دیگر از آب و هوا تشکیل شده است. مقدار هوای خاک به مقدار آب بستگی دارد، در مقدار آب بهینه برای رشد اکثر گیاهان، آب و هوا ممکن است هر کدام به ترتیب در حدود 30 و 20 درصد از حجم خاک را اشغال کرده باشند. عملیات خاک ورزی می تواند نسبت آب و گازها در خاک سطحی را تحت تأثیر قرار دهد. درخاکهای غرقابی شالیزار، اکسیژن فقط به صورت محلول در آب خاک وجود دارد خاکها بر اساس نیمرخ به سه دسته تقسیم میشود1-افقA2



پنج شنبه 22 فروردين 1392برچسب:, :: 10:24 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

 

چرا سراب پدید می آید؟

 علت پیدایش سراب این است که در روزهای گرم، پرتوهای خورشید که به سطح زمین می رسند، آن را گرم می کنند. لایه‌های هوایی که نزدیک سطح زمین قرار دارند، نسبت به لایه‌های بالایی، گرمتر و در نتیجه رقیقتر می شوند.(شیری) حال پرتوهای خورشید برای رسیدن به سطح زمین باید از محیط غلیظ وارد محیط رقیق شوند، لذا پرتوهای شکست مربوط به آنها از خط عمود دورتر می شوند. زمانی که پرتوهای تابشی خورشید به زاویه حد می رسند. دیگر وارد لایه رقیق نخواهند شد. در نتیجه بازتابش داخلی کلی رخ داده و این پرتوها به سمت بالا برمی گردند. پرتوهای بازتابی ضمن برخورد با ذرات هوا، رنگ آبی را بیش از سایر رنگها پراکنده کرده و موجب می شوند، که ناظر رنگ آبی را روی سطح زمین ببیند. و تصور کند که آنجا برکه ای وجود دارد. به بیان ساده تر لایه هوا مانند آینه عمل کرده و آسمان را در خود منعکس می‌کند و آن را به شکل برکه آبی در برابردیدگان ما هویدا می سازد. در این هنگام است که با یک سراب روبرو می شویم. در زمین هایی که بطرف بالا شیب دارند، پرتوهای بازتابی بیشتری به ما می رسد و احتمال رویت سراب افزایش می یابد.(نه بابا ) هنگامی که خورشید با حرارت بتابد به دلیل گرما میزان غلظت هوا در لایه‌های نزدیک به زمین تغییر می‌کند. در نتیجه شکست نور ایجاد می‌شود که این شکست طبقه‌ای است و در پایان به زاویه حد شکست (i c) می‌رسد و دوباره بر می‌گردد، در نتیجه تصویر مجازی آسمان بر اثر این جابجایی بر روی زمین تشکیل می‌شود که به علت تشابه رنگ آسمان و آب تصور می‌شود که آن پایین انعکاس آب است.

سراب در دریا

سراب در دریا نیزبصورت معکوس دیده می شود. البته این در جایی است که هوای مجاور آب، سرد بوده و در بالای آن نیز هوای گرمی قرار گرفته باشد، آنگاه کشتیهایی که از دور می آیند و در پشت افق پنهانند، بوسیله این هوای گرم طوری منعکس می شوند. که ما آنها را در آسمان شناور می بینیم. یکی از سرابهای معروف در جزیره سیسیل در تنگه مسینا رخ می دهد. در شرایط جوی مذ کور شهر مسینا در آسمان منعکس می‌شود و افرادی که در آبهای تنگه مجاور کشتیرانی می کنند، این شهر را درهوا شناور می بینند. ایتالیاییها نام این سراب را فاتامورگانا گذاشته اند، زیرا گمان می کنند که جنی به نام مورگان آن را پدید آورده است

 



سه شنبه 20 فروردين 1392برچسب:, :: 16:39 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

 

کوروش کبیر بنیان‌گذار و نخستین شاه شاهنشاهی هخامنشی بود که در بین سال‌های ۵۵۹ تا ۵۲۹ پیش از میلاد، بر نواحی گسترده‌ای از آسیا حکومت می‌کرد.استوانه  کوروش در بابل کشف شده است.به گفتهٔ هرودوت، کوروش نسب شاهانه داشته‌است و به‌جز کتزیاس، دیگر نویسندگان یونانی، ماندانا دختر آستیاگ را مادر کوروش دانسته‌اند و گزارش داده‌اند که کوروش حاصل ازدواج کمبوجیه یکم و ماندانا بوده‌است. برخی از مورخان امروزی این روایت را معتبر می‌دانند اما برخی دیگر اعتقاد دارند رواج این روایت ریشه‌های سیاسی داشته‌است و هدفش این بوده که از بنیان‌گذار شاهنشاهی هخامنشی، مردی نیمه‌مادی بسازد تا مادها را با فرمانروایی پارس‌ها آشتی دهد و اصولاً رابطه‌ای بین ماندانا دختر آستیاگ و کوروش قائل نیستند و آن را افسانه می‌دانند. ولی اخیراً سندی از کیش در بابل منتشر شده که مورخ نوزدهم ماه ارشسمنه در سال نهم سلطنتی کوروش است که برابر با ۴ دسامبر ۵۳۰ قبل از میلاد می شود. از اینرو به نظر می‌رسد جنگ با ماساگت ها در اواخر (دور) سال ۵۳۰ قبل از میلاد رخ داده باشد.

دربارهٔ کودکی و جوانی کوروش و سال‌های اولیهٔ زندگی او روایات متعددی وجود دارد؛ اگرچه هر یک سرگذشت تولد وی را به شرح خاصی نقل کرده‌اند، اما شرحی که آنها دربارهٔ ماجرای زایش کوروش ارائه داده‌اند، بیشتر شبیه افسانه‌است. هرودوت در مورد دستیابی کوروش به قدرت، چهار داستان نقل می‌کند. ولی فقط یکی از آنها را معتبر می‌داند. طبق نظر گزنفون از قرن پنجم تا چهارم پیش از میلاد مسیح یک سلسله داستان‌های متفاوت دربارهٔ کوروش نقل می‌شده‌است.

کوروش ابتدا علیهٔ شاه ماد طغیان کرد و سپس به پایتخت حکومت ماد در هگمتانه یورش برد و با کمک‌هایی که از درون سپاه ماد به او شد، هگمتانه را فتح کرد. سپس کرزوس، شاه لیدیه را شکست داد و به‌سوی سارد لشکر کشید و پس از دو هفته، شهر سارد به اشغال نیروهای ایرانی درآمد. کوروش مسئولیت فتح دیگر شهرهای آسیای صغیر را به فرماندهانش واگذار کرد و خود به اکباتان بازگشت و به‌سوی «پارت»، «زرنگ»، «هرات»، «خوارزم»، «باختر»، «سغد»، «گندار»، «ثه‌تَ‌گوش» و «اَرَخواتیش» لشکر کشید. جزئیات این جنگ‌ها در تاریخ ثبت نشده‌است و اطلاع کمی دربارهٔ کیفیت این نبردها وجود دارد.

در بهار سال ۵۳۹ پیش از میلاد، کوروش آهنگ تسخیر بابل را کرد و وارد جنگ با بابل شد. به گواهی اسناد تاریخی و عقیدهٔ پژوهشگران، فتح بابل بدون جنگ بوده‌است و توسط یکی از فرماندهان کوروش به‌نام گئوبروه در شب جشن سال نو انجام شد. هفده روز پس از سقوط بابل، در روز ۲۹ اکتبر سال ۵۳۹ پیش از میلاد، خود کوروش وارد پایتخت شد. تصرف بابل نقطهٔ عطفی بود که باعث ایجاد تعادل بین قدرت‌های درگیر در آسیای غربی شد و زمینهٔ بازگشت یهودیان تبعیدی به میهن‌شان در اسرائیل را فراهم کرد. کوروش همچنین دستور داد که پرستش‌گاه اورشلیم را بازسازی کنند و ظروف و اشیای طلایی و نقره‌ای را که نبوکدنصر از اورشلیم ربوده بود، به یهودیان تحویل داد.

استوانهٔ کوروش پس از شکست دادن نبونعید و تصرف بابل، نوشته شده و به منزلهٔ سند و شاهد تاریخی پرارزشی‌است. در سال ۱۹۷۱ میلادی، سازمان ملل متحد استوانهٔ کوروش را به همهٔ زبان‌های رسمی سازمان منتشر کرد و بدلی از این استوانه در مقر سازمان ملل در شهر نیویورک قرار داده شد.

هرودوت گزارش می‌دهد که کوروش در جنگ با ماساگت‌ها کشته شد؛ ولی این دیدگاه را اکثر مورخان جدید رد می‌کنند و معتقدند که داستان هرودوت ساختگی است. تنها منبع موثق کهنی که غیرمستقیم به مرگ کوروش اشاره می‌کند، دو لوح و سند گلی یافت‌شده در بابل است که نخستین آن مربوط به دوازدهم اوت ۵۳۰ پیش از میلاد است که تاریخ آن «نهمین سال کورش، شاه کشورها» را نشان می‌دهد. سند دوم که مربوط به سی و یکم اوت ۵۳۰ پیش از میلاد است، «سال آغاز فرمانروایی کمبوجیه، شاه کشورها» را بر خود دارد. این دو سند که در ظاهر اهمیت چندانی ندارند، در واقع نشان می‌دهند که کوروش در فاصلهٔ بین ۱۲ تا ۳۱ اوت سال ۵۳۰ پیش از میلاد درگذشته‌است و یا حداقل، خبر درگذشت وی و بر تخت‌نشینی کمبوجیه در این تاریخ به بابل رسیده‌است.



ادامه مطلب ...


یک شنبه 18 فروردين 1392برچسب:, :: 18:55 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

شهر سوخته نام بقایای شهری باستانی در شرق ایران و در استان سیستان و بلوچستان است .این شهر در کنار ساحل رودخانه ی هیرمند و دریاچه ی هامون بنا شد. ایرانیان حدود ۶۰۰۰ سال پیش، در دوره ی برنز در این شهر زندگی می‌کردند.گفته می‌شود، شهر سوخته پیشرفته‌ترین شهر جهان قدیم بوده‌است. این شهر دارای پنج قسمت اساسی بوده که شامل: بخش مسکونی، بخش‌های مرکزی، منطقه صنعتی، بناهای یادمانی و گورستان است. شهر سوخته مرکز بسیاری از فعالیت‌های صنعتی و هنری بوده و نمونه‌های جالبی از سفال و جواهرات در آن به دست آمده است. از طرفی آثار معماری باقی مانده، نشان دهنده ی این امر است که در این شهر یک نظام مرتّب و منظّم آبرسانی و تخلیه فاضلاب وجود داشته است که وجود برنامه‌ریزی دقیق در این شهر را نشان می دهد. مردمان شهر سوخته دارای دانش پزشکی پیشرفته‌ای بودند و پزشکان این شهر نه تنها از فنونی چون شکسته‌بندی آگاهی داشتند، بلکه دانش و مهارت اجرای اعمال شگفت‌انگیزی چون جراحی مغز را نیز داشتند.حتّی در این شهر یک چشم مصنوعی پیدا شد. مطالعات اوّلیّه نشان داده‌اند که چشم چپ یک زن تنومند دفن شده در گورستان این شهر، مصنوعی بوده‌است. پیدا شدن لوح نوشته ی دوران ایلامی در این شهر، همراه با آثار مهرها، نشان می دهد مردم شهر با مردم ساکن بین دو رود دجله و فرات روابط تجاری داشته اند. آنچه که بنظر ما فوق‌العاده می‌آید این است که در مدّت هزارسال مردم این ناحیه موفق شده‌اند شهر بزرگ و آبادی به وجود آورند که مردم آن به انواع صنایع دستی پرداخته و حکومت منظّمی تشکیل داده بودند و پیرو مذهب واحدی شده و روابط تجارتی و فرهنگی گسترده‌ای با نواحی مجاور خود ترتیب داده بودند.




جمعه 25 اسفند 1391برچسب:, :: 10:15 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

گویچه‌های سفید (لوکوسیت‌ها) یا گلبول‌های سفید از یاخته‌های خون هستند. گویچه‌های سفید بخشی از دستگاه ایمنی بدن هستند و بدن را از بیماری‌های عفونی محافظت می‌کنند. لوکوسیت‌ها بر خلاف اریتروسیت‌ها هسته‌دار و متحرک هستند. در انسان بالغ گویچه‌های سفید در مغز استخوان جناغ و لگن خاصره ساخته می‌شوند (در کودکان مضافا در استخوان لوله‌ای دست‌ها) و در خون آزاد می‌شوند. گویچه‌های سفید سپس در لوزهها، طحال، مغز استخوان، غدد لنفاوی و تیموس "می‌آموزند" که دقیقا چه نوع وظیفه دفاعی به عهده دارند و چه چیزهایی خودی و چه چیزهایی غیر خودی (دشمن) محسوب می‌شوند.



جمعه 25 اسفند 1391برچسب:, :: 9:47 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

شهرهای زلزله‌خیز جهان لس‌آنجلس،آمریکا: زلزله همیشه بخشی از گذشته لس‌آنجلس را تشکیل داده است. در سال 1994 زلزله‌ای به‌شدت 7/6 ریشتر منطقه نورثریج این شهر را به‌شدت لرزاند و با وارد کردن خساراتی وحشتناک به بزرگراه‌ها جان بیش از 70 نفر را گرفت و خسارتی بالغ بر 20 میلیون دلار به بار آورد. اما این تعداد در برابر خسارتی که زلزله بعدی در لس‌آنجلس به‌جا خواهد گذاشت کاملا ناچیز است. آخرین زلزله بزرگ با شدت 9/7 ریشتر در این منطقه در سال 1857 رخ داده است. پس از زلزله نورثریج در این شهر اقدامات ایمنی و ضد‌زلزله فراوانی صورت گرفته و تجهیزات اورژانسی در این شهر در حد بالایی بهبود پیدا کرده است. توکیو، ژاپن: در سال 1923 زلزله‌ای شدید این شهر را لرزاند و در حدود 150 هزار نفر در اثر آن جان خود را از دست دادند. با وجود اینکه پس از این زلزله ساختمان‌ها در ژاپن در برابر زلزله مقاوم‌سازی‌ شده و به مقاوم‌ترین ساختمان‌ها در جهان تبدیل شده‌اند، زلزله‌ای مشابه سال 1923 که به اعتقاد دانشمندان وقوع آن اجتناب‌ناپذیر است، می‌تواند در حدود 10 هزار انسان را به کام مرگ بکشاند و در حدود یک تریلیون دلار خسارت مالی وارد کند. سوماترا ،اندونزی: منطقه حلقه آتش نیم‌دایره‌ای که از صفحات زمینی فعال و آتشفشان‌های خروشان در کناره اقیانوس آرام برخوردار است، منطقه‌ای است که از نیوزیلند تا شیلی را در بر می‌گیرد. این منطقه زلزله خیزترین بخش سیاره زمین است و بر همین اساس متحمل زلزله‌های شدید، انفجارهای آتشفشانی و سونامی‌های متعدد شده است. آخرین سونامی که در این منطقه رخ داده است در اثر زلزله‌ای با شدت 3/9 در ساحل شمالی سوماترای اندونزی رخ داده و در حدود 230 هزار کشته بر جا گذاشته است. اندونزی به‌صورت مداوم درمعرض وقوع زلزله قرار دارد که آخرین آن در سپتامبر سال‌ 2009 با شدت 6/7 در حدود هزار کشته بر جا گذاشت. شمال غرب اقیانوس آرام: ساکنان منطقه باران‌خیز کاسکادیا (منطقه‌ای در محدوده اورگان تا بریتیش کلمبیای جنوبی) شاید معتقد باشند که زلزله یکی از مشکلات همسایگان آنها در ایالت کالیفرنیاست اما این منطقه درواقع روی یکی از خطرناک‌ترین گسل‌های جهان قرار گرفته است. نکته قابل تامل این است که زلزله‌های بزرگ در این منطقه به ندرت رخ می‌دهد. جدیدترین زلزله‌ای که در تاریخ این منطقه ثبت شده به سال 1700 تعلق دارد که زلزله‌ای بسیار قدرتمند (قدرت آن در مقیاس ریشتر برابر 2/9 برآوردمی‌شود) این منطقه را لرزاند. رکوردهای زمین‌شناسی، دوره وقوع زلزله‌های شدید در این منطقه را هر 500 سال ثبت کرده‌اند. تهران: تقریبا تمامی بخش‌های ایران روی سطوح زلزله‌خیز قرار گرفته و کشور ما از گذشته رنج زلزله‌های بسیار شدیدی را تحمل کرده است. زلزله 8/6 ریشتری بم که این شهر باستانی را با خاک یکسان کرد و جان بیش از 30 هزار انسان را گرفت از جمله این وقایع است. وقوع زلزله‌ای مشابه زلزله بم برای شهر تهران فاجعه‌ای وحشتناک دربر خواهد داشت. ساختمان‌های این شهر متفاوت از ساختمان‌های مقاوم شهرهایی مانند توکیو و سانفرانسیسکو، کاملا سست بوده و بسیاری از ساکنان خانه‌های بتنی غیرمقاوم درصورت وقوع زلزله‌ای شدید به کام مرگ خواهند رفت. زمانی وزارت بهداشت اعلام کرده بود که درصورت وقوع زلزله‌ای 7 ریشتری بیش از 90 درصد از بیمارستان‌های تهران نابود خواهد شد. این شهر به‌اندازه‌ای در خطر زلزله قرار دارد که گفت‌وگوهای متعددی درباره تغییر دادن پایتخت صورت گرفته است. تهران 700 بار در سال می‌لرزد در همین زمینه رئیس مدیریت بحران شهر تهران گفت: سالانه حدود 700 لرزه خفیف در تهران رخ می‌دهد که خطرناک نیست و این لرزه‌ها بین 1.5 تا 2.5 ریشتر است. عزیز‌الله رجب‌زاده در گفت‌وگو با فارس با اشاره به ساخت و سازهایی که اخیرا در تهران انجام شده است، گفت: نوسازی بافت فرسوده باعث شده تا تهران در برابر زلزله مقاوم‌تر شود. رئیس مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه زلزله‌ها در ریشتر پایین خیلی به شهر آسیب نمی‌زند گفت: در حال ایجاد زیرساخت‌ها برای مقابله با زلزله‌های بزرگتر هستیم. وی با بیان اینکه واقعیت ندارد که می‌گویند تهران با زلزله‌های 4 ریشتری از بین می‌رود، گفت: اینطور نیست، تهران مقاوم‌تر است. رجب‌زاده با اشاره به اینکه سازمان‌های مختلف در این زمینه دخیل شده و در حال مقاوم‌سازی هستند، گفت: زیرساخت‌های لازم فراهم شده تا در موقع بحران بتوانیم به شهروندان خدمات ارائه دهیم. به گفته رجب‌زاده سالانه حدود 700 لرزه خفیف در تهران رخ می‌دهد که خطرناک نیست و این لرزه‌ها بین 1.5 تا 2.5 ریشتر است.

منبع :سایت زلزله خیز ترین نقاط دنیا



پنج شنبه 24 اسفند 1391برچسب:, :: 15:56 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

قارچ‌ها دسته‌ای جداگانه از یوکاریوت‌ها را تشکیل می‌دهند و نه گیاه هستند و نه جانور. این دسته همگی دگرپرورده (هتروتروف یا دگرخوار) بوده و برای رشد و تکثیر به ترکیبات آلی برای دریافت انرژی و کربن نیاز دارند. قارچها هوازی یا ناهوازی اختیاری هستند. اکثر قارچها گندروی (ساپروتروف) بوده، در خاک و آب به سر می‌برند و در این نواحی، بقایای گیاهی و جانوری را تجزیه می‌کنند. قارچها مانند باکتری‌ها در تجزیهٔ مواد و گردش عناصر در طبیعت دخالت داشته، حائز اهمیتند. علم مطالعهٔ قارچ‌ها را قارچ‌شناسی نامیده و علم مطالعهٔ قارچ‌های انگل برای انسان را قارچ‌شناسی پزشکی گویند (این انگل‌ها بیماری‌های زیادی به وجود می‌آورند). قارچ‌ها تأثیرهای زیاد و متفاوتی در طبیعت دارند. گونه‌ای از قارچ‌ها با تخمیر انگور آن را تبدیل به شراب می‌کند. گونه‌ای دیگر انگورها را بر روی تاک می‌کُشد. گونه‌ای دیگر باعث سیاه شدن رنگ کاشی‌های حمام می‌شود و گونه‌های دیگر قارچ، باعث ایجاد یا درمان بیماری می‌شوند یا باعث پوسیدگی چوب یا رویش دوبارهٔ ریشهٔ گیاه می‌شوند.[۱] قارچ‌ها بر خلاف گیاهان نمی‌توانند خوراک خود را تولید کنند؛ بنابر این برای ادامهٔ زندگی ناچارند مصرف کننده باشند (هتروتروف).[۲]



پنج شنبه 24 اسفند 1391برچسب:, :: 13:7 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

ما می دانیم که جهان از عناصر تشکیل شده است . عناصر ملکول هایی هستند که فقط از یک نوع اتم تشکیل شده اند . اتم ها از دو بخش elctronوهسته تشکیل شده اند،که خود هسته به دو بخش nutrunو proton تقسیم می شوند. protonها بار مثبت وnutrunها خنسی هستند. وزن هر اتم به تعداد nutrunها یش بستگی دارد، هرچه تعدادnutrunها بیشتر باشد وزن اتم بیشتر است. به عناصر با وزن های مختلف ایزتوپ می گویند. ما دونوع ایزوتپ داریم پیادار و ناپایدار. ایزتپ های ناپایدار از خو تشعشعات ساتع می کند که از آن ها در رادیو دارو ها که از دو بخش دارو و رادیو ایزو تپ(ایزتپ نا پایدار) استفاده می شود به کار مرود . رادیو دارو ها برای تشخیص بیماری ودرمان آن به کار میرود . وقتی رادیو دارو وارد بدن می شود با استفاده از تشعشعات آن وضعیت بیما ر را معلوم می کنند وبا افزایش رادیو ایزتب رادیو دارو بیمار را درمان می کنند.

 



پنج شنبه 24 اسفند 1391برچسب:, :: 10:27 ::  نويسنده : آیدین موسوی-محمّد شیبانی-شایان فرقانی

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد